En oplevelse
for livet…
Udlandsophold

En oplevelse for livet

Tag en del af uddannelsen i udlandet

Møder spændende mennesker

Med et ophold i udlandet møder du mange spændende mennesker og nye kulturer. De vil primært skulle tale engelsk så du skal begå dig på et fremmedsprog. Du kommer til at blive udfordret på dine opfattelser af hvordan helt normale gøremål udføres. Men går du ind med et åbent sind, bliver du beriget på et personligt plan.

Nye færdigheder

Vælger du at tage en del af din oplæring i udlandet, vil du, udover at møde en ny kultur og spændende mennesker, også få mulighed for at udforske din faglighed i nye rammer. Du vil bl.a. se og prøve andre arbejdsgange end dem du møder i Danmark. Dine erfaringer kan du tage med til Danmark og anvende på nye måder så de passer i en dansk praksis.

Oplevelser

Udover det nye du oplever på dit lærested, kan du bruge din fritid på at udforske dit lokalområde. Måske er der spændende attraktioner, historiske og kulturelle mindesmærker eller en skøn natur. Mulighederne er uendelige, og du oplever med sikkerhed noget andet end hvis du havde været på dit lærested i Danmark.

Norge: Norge er et naturskønt land. Her får du god mulighed for at komme ud og opleve naturen fra bedste hold i din fritid – hvad enten det er en vandretur i det lokale eller et besøg på Prædikestolen.
Vi samarbejder med  Voss, og Ålesund

Spanien: Ikke langt fra Bilbao i Nordspanien finder du Amurrio som er et af de to steder du kan komme til i Spanien. Men er du mere til sommer og strand, så skal du måske overveje Malaga i det sydlige Spanien. Du vil lynhurtigt lære et fornødent udvalg af spanske gloser og prøve spændende retter som paella. 
Vi samarbejder med  Amurrio og Madrid.

Tyskland: Er måske mest kendt for Lederhosen og Oktoberfest. Men faktisk er tyskerne meget imødekommende og venlige. Du vil lynhurtigt lære at tale tysk – og bare rolig –  det er okay, at det ikke er perfekt.
Læs mere om Tyskland

Irland: Er du vild med irsk folkemusik og Guinness? Så er Irland lige noget for dig. Irland byder også på en varieret natur samt masser at hyggelige landsbyer. Du får rig mulighed for at forbedre dit engelsk.
Læs mere om Irland

Nederlandene: Hartelijk Welcom – Nederlandsk er et underfundigt sprog, der på en gang kan minde om engelsk, tysk og dansk. Men bare rolig, hollænderne er gode til både engelsk og tysk. I Nederlandene kan du besøge op til flere spændende storbyer som Rotterdam, Den Haag og ikke mindst  Dordrecht, og Alkmaar. 

Finland: Også kendt som de 1000 søers land. 70 % af landet er dækket af skov, 10 % af vand. De resterende 20 % er muligvis dækket af saunaer. Med et ophold i Finland kommer du ikke uden om en tur i saunaen. Der findes ikke en boligblok eller virksomhed uden egen sauna. Faktisk bliver det meste politik og virksomhedsdrift aftalt i saunaer – har vi hørt.
Vi samarbejder med Helsinki, Jyväskylä, og Lappeenranta

Færøerne: Et skønt lille ørige i det danske kongerige. Udover at du naturligvis kan begå dig på dansk, kommer du tæt på de lokale og bor nærmest midt i naturen. 
Læs mere om Færøerne

Island: Reykjavik er en moderne by med masser af muligheder for storbyliv. Ikke langt fra hovedstaden finder du gejsere, pompøse vandfald og varme kilder. Det er nemt at begå sig, da mange taler enten dansk eller engelsk.
Læs mere om Island

Malta: Ø-staten Malta ligger syd for Sicilien og byder ud over et behageligt klima på mange spændende historiske og kulturelle oplevelser. Maltesere er blandt de mest imødekommende mennesker på jorden og taler både maltesisk, engelsk og italiensk. Du har altså rig mulighed for at mænge dig med de lokale og øve dig på sprog.
Læs mere om Malta

Frankrig,  Champagnole

Estland, Tallinn

 

 

Alle som er optaget på hovedforløbet på SOSU Syd, har mulighed for at komme i oplæring i udlandet. Vær dog opmærksom på at vi vurderer ansøgere ud fra en række kriterier for at sikre at alle får et godt praktikophold.  

Hvornår kan jeg komme afsted? 

 • Social- og sundhedsassistentelever kan primært komme til udlandet i den sidste kommunale oplæring
 • Pædagogiske assistentelever (PAU) kan primært komme til udlandet i den sidste måned af anden oplæring. 
 • Social- og sundhedshjælperelever kan komme til udlandet i den sidste kommunale oplæring. 

I nogle tilfælde vil det være muligt at tage familien med på dit ophold. Kontakt en International koordinator hvis du vil vide mere.  

Indkvartering vil være forskellige alt efter hvilket land du rejser til. Du kan: 

 • Bo i delelejlighed 
 • Bo privat 
 • Bo på kollegium 

Er du afsted med OPU, aftaler du selv logi
Er du afsted med Erasmus+, er lærestedet nogle gange behjælpelig med at finde bolig. 

Kontakt en International koordinator hvis du har spørgsmål til indkvartering. 

Når vi sender elever i til udlandet, vil vi gerne sikre os at både eleven og lærestedet har en god oplevelse, samt at du som elev får en god og positiv oplevelse med fra opholdet. Derfor har vi listet en række kriterier vi vurderer ansøgerne ud fra.  

Vurderingskriterier: 

 • Eleven har et stabilt fremmøde på skole og på lærestede. 
 • Eleven er engageret og tager ansvar for egen uddannelse. 
 • Målene for elevens sidste oplæringsforløb er nået på et tilfredsstillende niveau. 
 • Elevens faglige og personlige kompetencer er på et niveau så vi med sikkerhed kan forvente at eleven vil kunne nå oplæringsmålene en måned tidligere. 
 • Eleven kan begå sig engelsk (ikke et krav i Norge). 
 • Eleven kan klare sig uden sine faste rammer i en måned i udlandet og har ressourcer til få en god og positiv oplevelse. 
 • Eleven kan samarbejde med mennesker med en anden kulturel og sproglig baggrund. 

Kontaktlæreren vurderer i samarbejde med ansættende myndighed den enkelte elev. Vurderingen hviler på en fælles forståelse mellem skole og praktik. I tvivlstilfælde har ansættende myndighed det afgørende ord. 

Desuden skal du skrive en beretning om dit praktikophold i udlandet, som vi må dele med andre bl.a. på hjemmesiden og vores kanaler på sociale medier.  

Barcelona 2018

Barcelona 2019

Island 2018

Norge 2019

Norge, Ålesund 2019

Norge, Voss 2018

Malta 2019

Malta 2018

Det økonomiske 

Ved ophold i udlandet opstår der naturligvis nogle spørgsmål i forbindelse med økonomi.
Her finder du svar på nogle af de typiske spørgsmål vi modtager. Er du i tvivl, så kontakt en International koordinator. 

 • Under opholdet får du din normale elevløn. 
 • Via Erasmus+ får du et tilskud til ophold og rejseudgifter. Tilskuddet afhænger af hvilket land du rejser til. 
 • Via OPU får du dine rejseudgifter dækket. Har du dobbelt husførelse, kan du via skat søge om skattenedsættelse. 

 

Rejs med:

OPU program
Erasmus+ programmet

 

quote
billede 1

Du kan mere, end du tror

Island kaldte

på Anja

Mörk Hjukrunarheimili hedder plejecenteret i Reykjavik, hvor Anja Rosenmai Lorenzen besøgte i 5 uger i 2022. Anja benyttede med stor glæde muligheden for at komme i oplæring i udlandet. En mulighed som mange af vores elever har.

Anja er 43 og bor i Mølby i nærheden af Sommersted. Hun er oprindeligt uddannet lærer, men ville gerne arbejde med unge med psykiske udfordringer, og her skulle det vise sig, at SOSU-assistent var den rigtige vej.

Selve praktikken på centeret var både god og dårlig, siger Anja: “Når jeg skulle følges rundt med nogle af de unge, var de ikke så gode til at inddrage mig i arbejdet, og jeg brugte meget tid på bare at stå og se på. Men så gik jeg bare selv på jagt efter spændende beboere, og jeg fandt flere, som syntes jeg var sjov at snakke med. Jeg mødte bl.a. en tysker, og vi kunne tale tysk sammen, for jeg er fra det tyske mindretal.”

Ansøg nu udlandsophold

Mød vores undervisere