En oplevelse for livet... udlandsopholdnye færdighederpersonlig udvikling
Norge: Norge er et naturskønt land. Her får du god mulighed for at komme ud og opleve naturen fra bedste hold i din fritid – hvad enten det er en vandretur i det lokale eller et besøg på Prædikestolen.
Vi samarbejder med Voss, og Ålesund
Spanien: Ikke langt fra Bilbao i Nordspanien finder du Amurrio som er et af de to steder du kan komme til i Spanien. Men er du mere til sommer og strand, så skal du måske overveje Malaga i det sydlige Spanien. Du vil lynhurtigt lære et fornødent udvalg af spanske gloser og prøve spændende retter som paella.
Vi samarbejder med Amurrio og Madrid.
Tyskland: Er måske mest kendt for Lederhosen og Oktoberfest. Men faktisk er tyskerne meget imødekommende og venlige. Godt nok er Tyskland vores naboland, men mange ting er helt anderledes – også i ældreplejen.
Lesotho: Vil du opleve et afrikansk hospital? Så skal du tage til Lesotho. Her vil du bo på et kollegie, sammen med sygeplejeelever og der er garanti for gode og vilde oplevelser både på arbejde og i fritiden. Lesotho er den eneste uafhængige stat i verden, som udelukkende ligger mere end 1.000 meter over havets overflade. Det er på alle sider omgivet af Sydafrika.
Vi samarbejder med Morija, tæt på hovedstaden Maseru.
Ghana: Skal du til Afrika og prøve at smage Fufu? Så skal du til Ghana. Ghanesere er meget imødekommende og vil helt sikkert byde dig velkommen med åbne arme. Som SSA elev kan du være med til at udvikle deres hjemmepleje, det er nemlig et nyt koncept dernede. I Accra kan man opleve det tidligere danske Fort Christiansborg.
Vi samarbejder med Accra.
Tanzania: I Tanzania er der mulighed for at tage på safari – måske kan du spotte ”the big 5”? Ellers skal du smage den tanzanianske kaffe og de sprøde cashewnødder. I Tanzania samarbejder vi med en dansk organisation der driver 5 børnehjem/plejefamilier. Man bor i et af hjemmene sammen med børnene, så det er den oplagt mulighed for at få kulturen helt tæt på.
Italien: Varme, sol og lækker is. Lyder det tiltrækkende? Så skal du tage til det sydlige Italien og opleve italienernes gæstfrihed. Hvis du er PAU’er er det extra interessant at opleve landet, hvor de pædagogiske retninger Reggio Emilia og Montessori blev opfundet.
Vi samarbejder med Lecce.
Irland: Er du vild med irsk folkemusik og Guinness? Så er Irland lige noget for dig. Irland byder også på en varieret natur samt masser at hyggelige landsbyer. Du får rig mulighed for at forbedre dit engelsk.
Nederlandene: Hartelijk Welcom – Nederlandsk er et underfundigt sprog, der på en gang kan minde om engelsk, tysk og dansk. Men bare rolig, hollænderne er gode til både engelsk og tysk. I Nederlandene kan du besøge op til flere spændende storbyer som Rotterdam, Den Haag og ikke mindst Dordrecht, og Alkmaar.
Finland: Også kendt som de 1000 søers land. 70 % af landet er dækket af skov, 10 % af vand. De resterende 20 % er muligvis dækket af saunaer. Med et ophold i Finland kommer du ikke uden om en tur i saunaen. Der findes ikke en boligblok eller virksomhed uden egen sauna. Faktisk bliver det meste politik og virksomhedsdrift aftalt i saunaer – har vi hørt.
Vi samarbejder med Helsinki, Jyväskylä, og Lappeenranta
Færøerne: Et skønt lille ørige i det danske kongerige. Udover at du naturligvis kan begå dig på dansk, kommer du tæt på de lokale og bor nærmest midt i naturen.
Island: Reykjavik er en moderne by med masser af muligheder for storbyliv. Ikke langt fra hovedstaden finder du gejsere, pompøse vandfald og varme kilder. Det er nemt at begå sig, da mange taler enten dansk eller engelsk.
Malta: Ø-staten Malta ligger syd for Sicilien og byder ud over et behageligt klima på mange spændende historiske og kulturelle oplevelser. Maltesere er blandt de mest imødekommende mennesker på jorden og taler både maltesisk, engelsk og italiensk. Du har altså rig mulighed for at mænge dig med de lokale og øve dig på sprog.
Frankrig: Velkommen til landet med vin og brød og fortovs-caféer. Heldigvis er de fleste franskmænd blevet gode til at tale engelsk, hvis de får lidt tid. I landet midt i Europa svømmer de i seværdigheder og lækre feriesteder, men også hverdagslivet i Frankrig er en oplevelse. Du skal vænne dig til siesta og en ny alkoholkultur.
Vi samarbejder med Champagnole.
Estland, Estland er kendt for sin digitale innovation. Landet er faktisk en af de mest digitalt avancerede nationer i verden. Estere har adgang til en bred vifte af digitale tjenester, herunder kan de stemme digitalt. Der bor kun ca. 1,3 mio. mennesker i Estland, og de har masser af plads i en smuk natur.
Vi samarbejder med Tallinn.
Alle som er optaget på hovedforløbet på SOSU Syd, har mulighed for at komme i oplæring i udlandet. Vær dog opmærksom på, at vi vurderer ansøgere ud fra en række kriterier for at sikre, at alle får et godt oplærings-ophold.
Hvornår kan jeg komme afsted?
- Social- og sundhedsassistentelever kan primært komme til udlandet i den sidste kommunale oplæring
- Pædagogiske assistentelever (PAU) kan primært komme til udlandet i den sidste måned af anden oplæring.
- Social- og sundhedshjælperelever kan komme til udlandet i den sidste kommunale oplæring.
I nogle tilfælde vil det være muligt at tage familien med på dit ophold. Kontakt en International koordinator, hvis du vil vide mere.
Indkvartering vil være forskellig alt efter, hvilket land du rejser til. Du kan:
- Bo i delelejlighed
- Bo privat
- Bo på kollegium
Er du afsted med OPU, aftaler du selv logi
Er du afsted med Erasmus+, er lærestedet nogle gange behjælpelig med at finde bolig.
Kontakt en International koordinator, hvis du har spørgsmål til indkvartering.
Når vi sender elever til udlandet, vil vi gerne sikre os at både eleven og oplæringsstedet har en god oplevelse, samt at du som elev får en god og positiv oplevelse med fra opholdet. Derfor har vi listet en række kriterier, vi vurderer ansøgerne ud fra.
Vurderingskriterier:
- Eleven har et stabilt fremmøde på skole og på oplæringsstedet.
- Eleven er engageret og tager ansvar for egen uddannelse.
- Målene for elevens sidste oplæringsforløb er nået på et tilfredsstillende niveau.
- Elevens faglige og personlige kompetencer er på et niveau, så vi med sikkerhed kan forvente, at eleven vil kunne nå oplæringsmålene en måned tidligere.
- Eleven kan begå sig på engelsk (ikke et krav i Norge).
- Eleven kan klare sig uden sine faste rammer i en måned i udlandet og har ressourcer til få en god og positiv oplevelse.
- Eleven kan samarbejde med mennesker med en anden kulturel og sproglig baggrund.
Kontaktlæreren vurderer i samarbejde med ansættende myndighed den enkelte elev. Vurderingen hviler på en fælles forståelse mellem skole og praktik. I tvivlstilfælde har ansættende myndighed det afgørende ord.
Desuden skal du skrive en beretning om dit oplæringsophold i udlandet, som vi må dele med andre bl.a. på hjemmesiden og vores kanaler på sociale medier.
Det økonomiske
Ved ophold i udlandet opstår der naturligvis nogle spørgsmål i forbindelse med økonomi.
Her finder du svar på nogle af de typiske spørgsmål, vi modtager. Er du i tvivl, så kontakt en International koordinator.
- Under opholdet får du din normale elevløn.
- Via Erasmus+ får du et tilskud til ophold og rejseudgifter. Tilskuddet afhænger af, hvilket land du rejser til.
- Via OPU får du dine rejseudgifter dækket. Har du dobbelt husførelse, kan du via skat søge om skattenedsættelse.
Rejs med:
OPU program
Erasmus+ programmet
Hver gang vi sender elever ud, sender de postkort til os.
“Jeg er rigtig glad for, at jeg har fået muligheden for at komme herned. Det er en oplevelse for livet, som man kan tage med sig”
Malaga
“Hvis du nu er interesseret i praktik i udlandet, kan jeg kun anbefale at tage af sted.”
Holland
“Det er en oplevelse for livet, vi ikke ville være foruden.”
Malaga Du kan mere, end du tror
Begejstring og tårer i Irland
”Et eventyr er begyndt.” skrev Canja i sin dagbog, da hun og klassekammeraten Kristina var landet i byen Bray i Irland, hvor de skulle på 4 ugers oplæring i 2024.
De fleste er demente
Pigerne skulle arbejde/i oplæring på Tara Care Center i byen, og det var en stor oplevelse. ” Der er mange ligheder og alligevel mange forskelligheder. Tara Care Center føles som beboernes hjem først og fremmest. Der bor 47 ældre mennesker, hvor størstedelen har moderat til svær alzheimers i kombination med andre diagnoser. Alle beboere må færdes, hvor de ønsker og personalet giver dem mulighed for selv at bestemme.” Skriver Cara.
Besøg i Dublin
Et oplæringsophold i udlandet giver som regel også tid til at få en masse oplevelser i fritiden. Sådan var det også for Canja og Kristina. ”Vi var en tur med toget mod Dublin med stop i Dalkey, hvor der ligger 7 middelalder slotte, mod Sandycove, hvor vi besøgte det populære klippebad Forty Foot. Vi fik en gave – en pakke rugbrød som blev nydt med en pate, der var det tætteste vi kunne komme på leverpostej. Trods lokaler i gamle bygninger er McDonalds det samme.”
Tårevædet farvel
”Vi har fået en kæmpe oplevelse og har lært en masse, både hvor anderledes man kan gøre tingene, når man arbejder med demente, hvor mange ligheder og forskelligheder der er mellem den irske og den danske kultur, og hvor fladt Danmark egentlig er, specielt i vores landsdel. Fagligt har vi talt meget med kollegaerne om anvendelse af hjælpemidler og rådighed af disse. Og hvor anderledes vores undervisning og viden er i forhold til deres.
Det har været en meget emotionel sidste uge, hvor vi har fået meget ros for vores tilgang til beboerne og vores evne til at danne relationer og bruge dem aktivt i plejen og aktiviteterne for dem. Vi har fået nye venner og bekendtskaber der er fra hele verden med de mange nationaliteter, der arbejder på Tara Care Centre, og vi er taknemmelige for, at vi kunne få denne mulighed. Ude er godt, men hjemme er nu bedst!”