Kantinen
Tips og ideer
Fastelavnsboller
Vandbakkelser ca. 15 stk.
Ingredienser:
- 125 g smør
- ¼ tsk. Salt
- 2,5 dl vand
- 125 g mel
- 2,5 dl æg
Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 200 grader varmluft
Kom smør, vand og salt i en gryde og bring det i kog
Kom alt melet i og rør det godt sammen med et piskeris
imens der er middelvarme på komfuret
Tag gryden af varmen og lad det køle let af
Tilsæt nu æggene lidt af gangen og rør det meget grundigt
sammen med en grydeske
Lav små klatter på en smurt bageplade (maks. 9 af gangen)
Bag dem i 20 minutter og husk du må ikke åbne ovnen undervejs
Kagecreme:
- 1/2 l sødmælk
- 30 g sukker
- ½ stang vanilje
- 3 pasteuriseret æggeblommer
- 30 g sukker
- 25 g maizena
En sjat ekstra mælk til piskning af cremen når den er færdig
Fremgangsmåde:
Kog mælk sukker og vanilje op sammen
Rør æggeblommer sukker og maizena sammen i en skål
Hæld halvdelen af mælken over i æggeblommerne
imens du rører med piskeriset
Nu skal æggeblomme massen hældes tilbage i gryden
og det varmes igennem. Når det tykner hældes det i en bøtte
med låg og kommes på køl. Når det er kølet af piskes det på med en
elpisker og spædes med ekstra mælk til passende konsistens
Grønkålschips
Revet rosenkål med creme fraiche 38 %
15-20 rosenkål
200 g økologisk creme fraiche 38 % 1 økologisk lime
Salt
Skær bunden af rosenkålen og fjern de yderste blade og skyl dem i vand
Riv dem fint på et rivejern og kom creme fraiche i.
Smag til med salt, limesaft og evt. skallen
Velbekomme!
Sådan laver du Flæskesteg med garanteret sprød svær.
Husk at tilsætte salt når stegen vendes. Det skal gnides rigtig godt ind og ned mellem sværene.
Til en flæskesteg hører der rødkål til
Se her hvordan René laver den.
Opskrift Syltet rødkål
½ rødkål
3 dl eddike
3 dl sukker
½ tsk. stødte nelliker
½ tsk. stødt allehånde
1 lille stang kanel
1 stjerne-anis
Fremgangsmåde:
- Del rødkålen i kvarte, snit derefter kålen i fine strimler
- Kom alle ingredienserne op i en gryde og bring det i kog under omrøring
- Lad kålen simre i 25-30 minutter under låg
- Smag på kålen, hvis du ønsker det skal være mere sødt, tilsæt sukker, mere syrligt tilsæt eddike
- Køl det af og kom det i en bøtte og derefter i køleskabet
Langtidshævede boller:
10-12 stk
7,5 dl Koldt vand
900g Hvedemel
100g Fuldkornsmel (Grahamsmel eller lign.)
100 g Surdej
20g Salt
5g Sukker
Gær på størrelse med en ært.
Fremgangsmåde:
- Kom alle ingredienserne i en røreskål, rør dem derefter sammen i en røremaskine i 5-6 min eller indtil dejen klasker mod skålen
- Lad dejen hæve natten over et lunt sted, tildækket.
- Varm ovnen op til 260 grader, lav boller ud af dejen.
- Bag bollerne i 15 min. Ca. Eller til de er gyldne.
Surdej:
Ingredienser:
3 dl vand
1 dl hvedemel
1 dl fuldkornsmel
1 dl rugmel
Fremgangsmåde:
Alle ingredienserne blandes sammen
skålen dækkes med køkkenfilm, det skal være løst på så der kan komme lidt luft ind.
Surdejen skal stå på køkkenbordet i 3-4 dage, indtil den er blevet syrlig.
Smag på den, og lad den stå hvis den ikke er sur nok.
Opfriskning af surdej
1 dl ”gammel” surdej
2 dl vand
1 dl hvedemel
1 dl fuldkornsmel
Alle ingredienserne blandes sammen.
Lad det stå på køkkenbordet igen 1-2 dage og den er igen klar til brug.
God fornøjelse
Her kan du se og høre René fortælle om hvordan du kan lave en lidt anerledes og spændende kartoffel.
Roastbeef der bliver perfekt hver gang.
Ingredienser:
Okse/kalvekød culotte eller filet.
Salt, peber, hvidløg og frisk timian
Fremgangsmåde:
Fjern sener/ hinder på kødet.
Brun det af på en varm pande.
Krydder med salt, peber, hvidløg.
Skyl timian og fordel det på kødet.
Tænd din ovn på 65-70 grader.
Kom kødet i ovnen i mindst 3 timer. Tjek evt. købet med et stegetermometer det skal være 65 grader i midten.
Øg evt. temperaturen en smule på ovnen hvis kødet har svært ved at komme op på 65 grader.
---
Energidrik:
1/2 liter æblemost
50 g rå rødbede
1 spsk. honning
Skræl rødbederne, skær dem i skiver og vej af.
Kom mosten, rødbeder og honning i en blender. Smag evt. til med mere honning.
God fornøjelse.
---
Opskrift på iskaffe:
1 l. mælk (sødmælk giver det mest cremede resultat)
3 spsk. formalet kaffe
Ahornsirup
Bland mælk og kaffe sammen i en skål
Stil den på køl til dagen efter
Sigt det gennem en sigte og derefter et fugtigt klæde
Smag til med ahornsirup.
Velbekomme.
Her fortæller René om hvordan du hurtigt og nemt kan lave syltede rødløg.
Ingredienser:
3-4 rødløg
3 dl eddike
3 dl sukker
1 dl vand
et par lurbærblade og timian.
Fremgangsmåde:
Løg skæres i skiver.
Eddike, vand og sukker koges op sammen.
Laurbærblade og timian tilsættes.
Lage hældes over løgene.
De skal trække et døgn på køl, så er de klar.
Årstidens opskrifter
-fra Kokken på SOSU Syd
Vidste du, at der i SOSU Syds kantine bor en tryllekok, som kan forvandle broccoli til fredagsslik? Det er måske lidt en overdrivelse, men køkkenchef René Hansens kokkerier kan i hvert fald give de småtspisende appetitten igen og få dit madbudget til at strække længere.
Hver måned præsenterer René dig for en nem, sund, billig og indbydende ret med årstidens grønt. Brug retterne i dit hverdagsliv og som sundhedsambassadør på din arbejdsplads.
November
Oktober
Efterårssalat med græskar (klik for at se opskriften)
September:
Broccolisalat med bønner og radicchiosalat (Klik for at se opskriften)
God fornøjelse.