Fra ufaglært til uddannet efter 11 måneder på EUV

Conny Kertevig, 58 år og næsten nyuddannet pædagogisk assistent på EUV-ordningen: - Jo, jeg var en smule utryg og uden for min komfortzone, da jeg mødte op til første skoledag…men der var ikke noget at være bange for, og jeg blev hurtigt rigtig glad for at læse og lære og blive dygtigere til det fag, jeg altid har holdt meget af. Conny Kertevig, 58 år og næsten nyuddannet pædagogisk assistent på EUV-ordningen: - Jo, jeg var en smule utryg og uden for min komfortzone, da jeg mødte op til første skoledag…men der var ikke noget at være bange for, og jeg blev hurtigt rigtig glad for at læse og lære og blive dygtigere til det fag, jeg altid har holdt meget af.

Daginstitutionerne får brug for mere pædagogisk maskinkraft. Derfor fik den 57-årige pædagogmedhjælper, Conny Kertevig, et godt tilbud af sin chef. Hun fik fuld løn på uddannelsen til pædagogisk assistent.

- Conny, kigger du lige ind på mit kontor, når du får tid?

De fleste af os mærker et lille spjæt i hjernen, når chefen inviterer til samtale. Har man gjort et eller andet forkert? Men den dag havde pædagogmedhjælper Conny Kertevigs leder et spændende forslag til hende.

- Han tilbød at skrive mig ud af vagtplanen her i den integrerede institution, Blomsterhaven, i Haderslev og ind på EUV-udgaven af uddannelsen til pædagogisk assistent. Det blev til elleve måneder med fuld løn og et tæt pakket skoleskema med al den teoretiske ballast, jeg somme tider havde savnet i mit arbejde i her i Blomsterhaven, fortæller hun.

Asbjørn Dyngby er en erfaren pædagog og leder af daginstitutioner. Og han er chef for de cirka 40 pædagogiske medarbejdere i Sydbyens Børnehuse, som Blomsterhaven hører under. Han er begejstret for Folketingets nye plan om at styrke den pædagogiske kvalitet i daginstitutionerne med minimumsnormeringer. Men kan pædagogseminarierne nå at uddanne tilstrækkeligt mange nye pædagoger til at dække behovet, når minimumsnormeringerne træder i kraft? Og er det godt nok, at cirka en tredjedel af medarbejderne i institutionerne stadig er pædagogmedhjælpere, som ikke har en uddannelse?

Alle tiders tillægsgevinst

De nye regler vil betyde et løft på 5.000 pædagoger på landsplan med det nuværende antal børn i daginstitutionerne. Men der er yderligere 60.000 småbørn på vej over de næste ti år, og det betyder, at der i alt skal fremtrylles 10.000 nye pædagoger eller pædagogiske medarbejdere frem mod 2029.

Asbjørn Dyngby siger: - Det er uvist, om seminarierne når at uddanne så mange nye, men jeg ser et stort potentiale i den kortere uddannelse til pædagogisk assistent, som både kan tages på pædagogseminarierne og på erhvervsskolerne. Og det er alle tiders tillægsgevinst, at uddannelsen også findes i EUV-format for dem, der har arbejdet som pædagogmedhjælpere i nogle år og af den ene eller anden grund ikke er kommet i gang med en pædagogisk uddannelse.  

EUV står for Erhvervsuddannelse for Voksne, og erhvervsskoler over hele landet tilbyder EUV inden for en lang række erhvervsuddannelser. Det er en forudsætning, at man er over 25 år og har arbejdet som ufaglært i nogle år. Conny Kertevig var 56 år og havde været ansat som pædagogmedhjælper i Blomsterhaven siden 1986 og havde 32 års erfaring med sig, da hun begyndte på forløbet, som gjorde hende til pædagogisk assistent i juni 2018. Derfor fik hun fuld merit for den praktiske del af uddannelsen, som i den almindelige udgave varer to til fire år.

Kompetent på jobbet

Conny Kertevig fortæller, at hun oplevede en markant faglig udvikling i løbet af de ni måneders intens skolegang med fag som pædagogik, psykologi, kommunikation, digital kultur, idræt og bevægelse og arbejdsmiljø og ergonomi:

- Det er forskelligt fra institution til institution, hvor meget der lyttes til pædagogmedhjælpernes input til den fagligt-pædagogiske samtale. Jeg har aldrig følt mig udenfor eller som en andenrangs kollega, men måske har jeg også været god til at holde mig i baggrunden, når jeg fornemmede, at jeg manglede det faglige fundament. Daginstitutionerne skal kunne inkludere stadig flere børn, som har udfordringer af forskellig slags, og nu føler jeg mig kompetent til at tale med, når vi observerer børnene og lægger planer for deres psykiske og fysiske udvikling.

Asbjørn Dyngby understreger, at han er fagligt tryg ved de 12 pædagogmedhjælpere, der løbende er ansat i de to daginstitutioner under Børnebyen Syd:

- De søger jobbet, fordi de gerne vil arbejde med børn, og de møder op med et dejligt engagement og nærvær, og de er indstillet på at fungere under vejledning af de uddannede. Problemet er, som Conni siger, at vi skal kunne håndtere børn med stadigt flere og stadigt tungere udfordringer. Vi har simpelthen brug for mere pædagogisk maskinkraft, end vi havde for ti eller tyve år siden. Det er heldigvis stadig sådan, at de fleste børn befinder sig inden for normalområdet, men også dér stilles der større krav til os om individuelt struktureret læring og udvikling og dokumentation, siger han.

Fuld lønkompensation

Foreløbig har fire af de erfarne pædagogmedhjælpere i Børnehuset Syd fået tilbud om at tage EUV-udgaven af uddannelsen til pædagogisk Assistent. Det er bl.a. foregået på Social- og Sundhedsskolen Syd i Aabenraa. Skolen vurderer individuelt for hver ansøger, hvordan EUV-forløbet skal lægges til rette, og længden kan variere, fordi kompetencer fra folkeskole og gymnasium eller hf også tæller med.

Økonomien bag EUV er skruet sammen, så arbejdsstedet får kompensation for lønnen til sine EUV-elever:

- Det er ikke voldsomt bureaukratisk for os, siger Asbjørn Dyngby, og jeg anbefaler muligheden til alle kolleger, jeg møder, fordi vi skal ud og sikre os al den uddannelse, vi kan få fingre i. Det samme gælder for de lidt mere modne pædagogmedhjælpere, som elsker deres job, og som ikke har mulighed for at skrue privatøkonomien ned til su-niveau. Når de ligefrem kan få uddannelsen gratis, er det bare at sige ja tak.

 

Asbjørn Dyngby

Institutionsleder Asbjørn Dyngby: - De faglige krav til medarbejderne i vuggestuer og børnehaver bliver stadig større.
Vi får flere børn med særlige udfordringer og behov, og generelt skærpes kravene om struktureret læring og udvikling og
dokumentation. Derfor skal vi sikre os al den uddannelse, vi kan få fingre i, og EUV-udgaven af uddannelsen til
pædagogisk assistent er en fremragende mulighed, både for institutionerne og for de erfarne pædagogmedhjælpere.  

Flere nyheder

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

Tina tog SOSU-uddannelse efter Bachelor

"Kombinationen af teori på skolen og praktik i plejen er...

18-05-2020

5 nominerede til pris

Hele fem undervisere på Social- og sundhedsskolen Syd i Aabenraa...

13-05-2020

NYT: Førstehjælp under corona

European Resuscitation Council (ERC) har netop udgivet guidelines for hvordan...

07-05-2020

Corona-helt fra SOSU Syd

Michelle Slivsgaard vil også huske sin praktiktid under coronakrisen for...

06-05-2020

Heidi fandt sin vej på toppen af Kilimanjaro

Efter mange år med hårdt fysisk arbejde som slagter begyndte...

20-04-2020

Akut uddannelse i at arbejde med COVID-19

Vi tilbyder i maj på SOSU Syd et AMU-forløb på...

16-04-2020

SOSU Syd går forrrest

En nødlov gør det muligt for SOSU-elever at tage deres...

26-03-2020

SOSU Syds digitale lektiecafé

Kære elever På grund af Covid-19 virus arbejder alle lige nu...

24-03-2020

Skolen lukket indtil 13. april

Kære elever og jeres familier Her kl. 15 holdt statsministeren pressemøde...

23-03-2020

I skole derhjemme

Hej søde SOSU-studerende I har fået en kæmpe udfordring med at...

20-03-2020

SOSU Syd lukker for undervisning på skolen fra d. 12. 3. 202…

Kære elever og jeres familier. Som I nok alle sammen har...

11-03-2020

1072 gæster

  Vi er de  glade værter, for 1072 folkeskolelever fra 8...

06-03-2020

Fra ufaglært til uddannet efter 11 måneder på EUV

Daginstitutionerne får brug for mere pædagogisk maskinkraft. Derfor fik den...

24-02-2020

Tyngdebamser og Neuropædagogik

Mandag den 18. februar havde vi en temadag om børns...

19-02-2020

SOSU-elever fra Als i praktik i røgen fra de australske bush…

Tre seje sosu-elever er lige nu i praktik på et...

03-02-2020

Las Vegas

Vi kiggede lidt frustrerede på hinanden. ”Det kan da ikke...

31-01-2020

Finner er nysgerrige på Digi Tech

  Vi havde onsdag besøg af en finsk delegation på skolen...

30-01-2020

Lidt grønnere Åbent Hus

Så blev det igen tid til, at alle uddannelserne i...

21-01-2020

Webdesign byro aabenraa