SOSU Syd først i Danmark med digital assistent-uddannelse

27 elever begynder efter nytår på spritny uddannelse med fokus på velfærdsteknologi. De fire sønderjyske kommuner og SOSU Syd har skabt uddannelsen i fællesskab.

Et halvt år fra ide til køreklar uddannelse. Så hurtigt har de fire sønderjyske kommuner og Social- og Sundhedsskolen Syd i Aabenraa skabt en ny udgave af uddannelsen til social- og sundhedsassistent, DigiTech, med særligt fokus på velfærdsteknologi i pleje- og sundhedssektoren.

Endnu har ingen anden SOSU-skole udbudt en tilsvarende uddannelse. SOSU Syd tager imod det første hold på 27 elever straks efter nytår. Skolens direktør, Lotte Dalegaard Pedersen, siger:

- Meningen med den nye Digi-Tech-uddannelse er, at vi som erhvervsskole skal være gearet til at levere medarbejdere med de helt rigtige kvalifikationer til blandt andet plejecentre og hjemmepleje, siger hun.

Velfærdsteknologiske løsninger buldrer frem, hvor sosu-assistenter og sosu-hjælpere arbejder. Og på sosu-skolen i Aabenraa er den praktiske brug af velfærdsteknologi allerede integreret i undervisningen. Men der mangler noget vigtigt, siger Lotte Dalegaard Pedersen:

- De nyuddannede fra de seneste årgange har et godt hands on-forhold til teknologien, men mange af deres lidt ældre kolleger ude på arbejdspladserne har behov for støtte fra kolleger, så de både lærer at bruge og at forstå den nye teknologi. Derfor kalder vi også de uddannede på Digi-Tech for teknologiambassadører.

Lotte Dalegaard Pedersen fortsætter:

- Det er vigtigt, at pleje- og sundhedsmedarbejdere er særligt uddannede i at gøre de ældre eller syge borgere trygge og fortrolige i forhold til alt det nye. Nøgleordene er digitale og teknologiske kompetencer, kommunikation, kritisk og innovativ tænkning og at kunne handle problemløsende til gavn for borgerne…men de fine ord skal nødvendigvis oversættes til et hverdagssprog, som borgerne kan forstå, og til praksis, som de kan følge med i og være trygge i.

Skolens udviklingschef, Louise Gerber, fortæller, at de første elever på Digi-Tech-uddannelsen har bestået sosu-uddannelsernes Grundforløb 2. Digi-Tech varer 2 år 10 måneder og 3 uger. Til august begynder det første  Digi-Tech-hold med adgang direkte fra folkeskolen.

- Vi har samarbejdet tæt og formaliseret med de sønderjyske kommuner Aabenraa, Haderslev, Tønder og Sønderborg om at tilrettelægge Digi-Tech ud fra de behov og udfordringer, kommunerne har defineret. Det er nemlig sådan, at der ikke eksisterer en overordnet bekendtgørelse om, hvordan vi som skole skal implementere velfærdsteknologien i uddannelserne. Vi skal selv udvikle det hele, og derfor er samarbejdet med kommunerne særligt vigtigt, siger hun og fortsætter:

- De 27 på det nye hold er ansat af kommunerne og kommer allerede i praktikforløbene ud på arbejdspladserne og kan fungerer som ambassadører for velfærdsteknologien over for både kollegerne og borgerne. Det er en omstillingsproces, som har brug for mange kyndige hænder og hoveder…og det er dem, vi begynder at uddanne efter nytår, siger Louise Gerber.

De fire kommuners uddannelseskonsulenter og koordinatorer fungerer som ankerpersoner for kommunernes deltagelse i den nye uddannelse, og Sosu Syd har ansat Line Øgendahl i en nyoprettet stilling som projektleder. Hun kommer fra et job hos en af de virksomheder, der leverer velfærdsteknologiske løsninger til pleje- og sundhedssektoren. Kontakten til industrien er vigtig, fortæller hun, for at holde skolen ajour med udviklingen på markedet, og også for at skolens erfaringer med velfærdsteknologi kan komme virksomhederne til gode.

- Vi har en fælles interesse i at dele den viden, vi indsamler, og branchen er meget åben for at samarbejde med kommunerne og skolen, siger Line Øgendahl.

 

Læs mere om uddannelsen ved at klikke her.

Flere nyheder

  • 1
  • 2
  • 3
Prev Next

SOSU Syd flytter ind i Folkehjem

Social- og Sundhedsskolen Syd udvider deres lokaliteter med en fløj...

12-08-2019

Postkort fra elever: Gerlyn og Marianne på Filippinerne

Elever på SOSU Syd har mulighed for at komme i...

30-07-2019

SOSU SYD bliver partner i Røgfri Fremtid

SOSU Syd styrker nu sin indsats mod rygning og indgår...

25-06-2019

Ny chef for kurser på SOSU Syd

47-årige Tina Hertz Skafte er ny chef for kurser og...

21-06-2019

POSTKORT FRA ELEVER: Dorthe og Karen i Malaga

Elever på SOSU Syd har mulighed for at komme i...

14-06-2019

Kursus om sang og musik i plejen af demente

Her er kurset til dig, der gerne vil prøve at...

04-06-2019

Du kan blive SOSU-skolernes frontfigur

Brænder du for at fortælle om dig selv og den...

24-05-2019

Sådan sagde ministeren om SOSU SYD

Hør her, hvad sundhedsministeren sagde efter sit besøg på SOSU...

14-05-2019

Stillingsopslag: Sundhedsfaglig underviser

Vi søger en underviser med sundhedsfaglig uddannelse, gerne med kendskab...

09-05-2019

Stillingsopslag: Ergoterapeut med psykiatrierfaring

Kan du undervise? Vi har brug for dig og dine...

09-05-2019

Sundhedsminister besøger årets røgfri ungdomsuddannelse i Re…

PRESSEMEDDELELSE – Social- og Sundhedsskolen Syd i Aabenraa får onsdag...

08-05-2019

SOSU SYD fejrer 25 års fødselsdag

I dag er det 25 år siden, SOSU Syd flyttede...

07-05-2019

SOSU Syds elever vil udvikle app

SOSU-hjælpere fra SOSU Syd var i tirsdags inviteret med til...

02-05-2019

SOSU Syd er Årets Røgfri Ungdomsuddannelse

SOSU Syd er Årets Røgfri Ungdomsuddannelse Region Syddanmark har for første...

30-04-2019

SOSU Syd søger Chef for Efteruddannelse

Vi søger en chef med ledelseserfaring på strategisk niveau, som...

25-04-2019

Kursus i pædagogik og kommunikation

(Dette kursus er et valgfrit modul i akademiuddannelsen i sundhedspraksis.) Inden...

09-04-2019

Borgmester fejrer SOSU’er: Vi har brug for jer - Pressemedde…

Ved det netop afsluttede DM i SOSU 2019 gik borgmester...

09-04-2019

SOSU SYD søger en køkkenmedarbejder

Er du madfaglig stærk og passioneret? Så er det dig...

08-04-2019

Webdesign byro aabenraa